21/02/2024

RVS kan roesten! Maar Cibo lost het op.

Zure regen, staaldeeltjes, zeelucht en andere omgevingsfactoren tasten het oppervlak van RVS aan. Ze leiden tot corrosie en maken het oppervlak dof en vuil.  Roestvast staal is een gelegeerde staalsoort die o.a. bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en molybdeen. De hoeveelheid nikkel bepaalt of RVS al dan niet of slechts licht magnetisch is. Het molybdeen maakt het RVS beter bestand tegen chloriden.

De hoeveelheid chroom in de legering is zeer belangrijk en bepaalt de corrosie werende eigenschappen van het materiaal. Om van roestvast staal te kunnen spreken is minimaal 10,5% chroom nodig. Chroom dat in contact komt met het zuurstof uit de lucht vormt een flinterdunne chroomoxidehuid aan het oppervlak. Die beschermt het onderliggende staal tegen corrosie en maakt het staal dus roestvast.

En toch. RVS kan roesten. En meer dan u denkt. Kijk maar eens rond. U ziet geregeld roestvlekken en corrosie op roestvast stalen constructies. Verontreiniging op het oppervlak van RVS belet dat er voldoende zuurstof aan kan. Zo kan er zich spontaan geen nieuwe chroomoxidehuid vormen na een beschadiging. Op termijn begint het RVS zelf te corroderen of te roesten. Zonder behandeling kan dit de mechanische sterkte van de constructie sterk ondermijnen. De meest voor de hand liggende vorm van verontreiniging is vuil dat zich concentreert in spleten of kieren van de RVSconstructie en rond slecht afgewerkte lasverbindingen.

Langs spoorwegen en autosnelwegen

Vliegroest op RVS wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door kleine staaldeeltjes (ijzeroxiden) die neerdwarrelen op het roestvast stalen oppervlak. Ze zetten zich vast in de poriën en beginnen te roesten als ze in contact komen met vocht. Dit komt vooral voor in de buurt van spoorwegen, autosnelwegen en in werkplaatsen waar koolstofstaal en RVS in dezelfde ruimte worden verwerkt.

Aan zee

Een tweede grote vijand van RVS zijn aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes zeewater die zout en chloriden bevatten. Deze verontreiniging komt meestal voor in kuststreken leidt tot zeer plaatselijke aantastingen en putcorrosie. Strooizout heeft hetzelfde effect op RVS constructies langs autowegen.

Tijdens de constructie

Gebruik van sterk verschillende materialen in een constructie veroorzaken roestafzetting (bv. gegalvaniseerde bouten door RVS scharnieren of stalen schroeven in een RVS constructie). Ook mechanische beschadigingen zijn nefast voor roestvorming. Deze komen voor dikwijls voor bij het verwerken van RVS. Bij het buigen, zagen, snijden of lassen. Of wanneer het RVS in contact komt met ijzeren voorwerpen (bv. beschadiging door heftruckvorken).
Inoxiclean

Dé oplossing.

In het verleden waren enkel beitsen of intensief schuren een oplossing om aangetaste oppervlakken terug proper te krijgen. De InoxiClean Restore biedt nu een snel, eenvoudig en veilig alternatief.

InoxiClean Restore van Cibo:
1. Verwijdert corrosie, roestvlekken en andere verontreinigingen
2. Brengt de oorspronkelijke glans terug naar boven
3. Brengt een water- en vuilafstotende beschermingslaag aan

De Restore geeft goede resultaten op RVS, aluminium messing en koper. 

Het is 100% biologisch afbreekbaar, dus volledig onschadelijk voor mens en milieu. Bovendien brengt de Restore een water- en vuilafstotende beschermingslaag aan, waardoor het oppervlak langer beschermd blijft tegen nieuw vuil en corrosie.
Echt gemakkelijk
Omdat de Restore geen beits is, mag beschermende kledij gerust achterwege gelaten worden. Het gebruik is echt eenvoudig. Gewoon opspuiten, 5 minuten laten inwerken, na wrijven en afspoelen. En alles zieter weer als nieuw uit.
Toepassingen
De toepassingen van de Restore zijn eindeloos. Enkele voorbeelden zijn grootkeukens, gevelrenovatie, stad- en wegeninfrastructuur, buitenmeubilair, onderhoud van machines, velgen en uitlaten van auto’s of maritieme renovatie.

Voor & na